Het WERELDHUIS, plek van Ontmoeting

Houten Ontmoet.nl

 Activiteiten en Openingstijden

Gastvrouwen- en heren gevraagd? Gastvrouwen- en heren gevraagd?
Het WERELDHUIS kent een aantal activiteiten met daaraan verbonden openingstijden.

Open inloop maandag tot met vrijdag van 10.00 uur – 12.00 uur.

Tijd om even tot rust te komen, een boek of blad te lezen, zomaar iemand ontmoeten, lekker een gratis kop koffie of thee te drinken of om een babbeltje te maken en/of een spelletje te doen. Er is altijd een gastvrouw of gastheer aanwezig.

Download activiteitenfolders: *

Het WERELDHUIS (Algemene folder)

Het WERELDHUIS (KOM)

Het WERELDHUIS (DoorGeefLuik)

Het WERELDHUIS Taalondersteuning en ontmoeting in Het WERELDHUIS

Link naar de agenda van Het WERELDHUIS


 

 

Google Agenda Planning Activiteiten Het WERELDHUIS

 


   

Bloem en moestuin Het WERELDHUIS

Een zonnebloem in de moestuin van Het WERELDHUIS. Foto: Joop van Herwijnen. Een zonnebloem in de moestuin van Het WERELDHUIS. Foto: Joop van Herwijnen.


   


Het WERELDHUIS is opnieuw aan de Dijkhoeve 1 bezig haar rolstoelvriendelijke bloem en moestuin aan te leggen.

Veel planten en bollen hebben we kunnen meeverhuizen.

Vlak voor de verhuizing hebben we al tegels laten verwijderen zodat we ons 'dambord' voor bloemen en kruiden al konden inrichten met bollen. Ook is een deel van de taxushaag over geplant.


Oranje Fonds (NL) Oranje Fonds (NL)Helaas zijn door de sloop een aantal fruitboompjes niet mee kunnen komen omdat het weer eerder verplaatsen niet mogelijk maakte.

Dus nieuwe boompjes zijn geplant en zullen nu ieder jaar bloeien en ook snel vrucht gaan dragen
Het resultaat van het nu fruit-dambord ziet u bijgaand (2021).
De overige bakken zijn inmiddels gevuld geweest en zullen ieder jaar weer worden gevuld met diverse kruiden en groenten.

Meehelpen met/in, al of niet met groene vingers, onze tuin, dat kan!
Meldt u aan via ons contactformulier, dagdeel in overleg
Bijgaande foto's toont het resultaat.


    

Een Amberboom in de moestuin van Het WERELDHUIS. Foto: Joop van Herwijnen. Een Amberboom in de moestuin van Het WERELDHUIS. Foto: Joop van Herwijnen.


Een fruitdambord op het terrein van Het WERELDHUIS. Foto: Joop van Herwijnen. Een fruitdambord op het terrein van Het WERELDHUIS. Foto: Joop van Herwijnen.


   

Open Inloop

Een donderdagochtend met gasten op de koffie. Foto: Joop van Herwijnen. Een donderdagochtend met gasten op de koffie. Foto: Joop van Herwijnen.In Het WERELDHUIS aan de Dijkhoeve 1 ontvangen wij u dagelijks graag.
Elke ochtend van maandag tot vrijdag bent u welkom van 10 -12 uur voor een heerlijke kop koffie of thee (met) en een fijne ontmoeting met leuke mensen.

Wilt u stil op een heerlijk relaxte wijze een boek lezen, dan kan dat. En als het boek nog niet uit is, en u weg wilt gaan of iets anders gaat doen, dan neemt u het gewoon mee. Komt wel weer een ander boek. Wilt u een spelletje doen of een puzzel maken dan zoekt u deelnemers onder de aanwezige gasten. Er staat een rijk assortiment aan spellen en puzzels klaar.


Diverse vrijwilligers en bezoekers van Het WERELDHUIS aanwezig bij een bijeenkomst. Diverse vrijwilligers en bezoekers van Het WERELDHUIS aanwezig bij een bijeenkomst.


  

Eat en Meet weer actief vanaf september 2022 

Eat en MEET in de zomer van 2020 tijdens de Corona pandemie met z'n alle uit elkaar gezeten tijdens het avonddiner. Eat en MEET in de zomer van 2020 tijdens de Corona pandemie met z'n alle uit elkaar gezeten tijdens het avonddiner.In principe wordt er de eerste en derde maandagavond een heerlijke, overwegend, vegetarische maaltijd bereid. Na de Corona periode is er voozichtig oppgestart met een beperkt aantal gasten.
Maar inmiddels zijn we weer zover dat we het aandurven om op te schalen naar een gemiddeld aantal gasten van 40 per avond. De koks staan er klaar voor.

Van harte welkom De maaltijd begint om 18.00 uur, Wereldhuis open om 17.45 uur
en is rond 19.15 uur afgesloten, waarn voor wie nog tijd en zin heeft, een kopje koffie of thee wordt geschonken.

Een vrijwillige bijdrage van rond de € 5,00 wordt op prijs gesteld, zodat wij ook minder draagkrachtige kunnen uitnodigen.

Aanmelden kan tot uiterlijk de dag voor de maaltijd via telefoon of, 06-30747095, eatxmeet@hotmail.com.

Maar ook van maandag tot vrijdag tussen 10 en 12 uur op de intekenlijst die in het WERELDHUIS ligt.

Zijn er meer aanmeldingen dan 40  wordt u op de wachtlijst geplaatst in principe heeft u dan de eerstvolgende keer een plaats.

Belangrijk: in het geval van verkoudheid of andere ziekteverschijnselen verzoeken wij u om thuis te blijven, maar wilt u dit wel melden aan Marjon Boer zie telefoonnummer hierboven.

Voor de juiste data zie onze agenda van Het WERELDHUIS, zie activiteiten pagina.

Van harte welkom, vanaf 17.45 uur, Het WERELDHUIS, De Plek van Ontmoeting, Dijkhoeve 1.


In de zomermaanden wordt de maaltijd buiten gehouden in de warme zomerzon. Foto: Joop van Herwijnen. In de zomermaanden wordt de maaltijd buiten gehouden in de warme zomerzon. Foto: Joop van Herwijnen.


      

Het Doorgeefluik (DGL)


In Het WERELDHUIS vinden ook veel ontmoetingen plaats met Nieuwkomers, vluchtelingen die in Nederland een verblijfsstatus hebben gekregen. Dit gaat ook in 2023 weer gebeuren.

De ontmoetingen komen vooral tot stand omdat in Het WERELDHUIS ook het zogenaamde DoorGeefLuik(DGL) zit. Deze Nieuwkomers, die net de sleutel van hun huis hebben gekregen, komen met hun maatschappelijk begeleid(st)er van Vluchtelingenwerk langs in het DGL om spullen uit te zoeken voor hun huisinrichting.

In een dependance van Het DoorGeefLuik (De Raat 21) staan meubels en ander groot huisraad opgeslagen zoals bedden, kasten, eethoeken, keukengerei, beddengoed, gordijnen en lampen etc.. Om hier even een bezoek aan te brengen moet er een afspraak gemaakt worden met Aleid Groothoff (zie onder)

In Het WERELDHUIS, Dijkhoeve 1, zijn klein huishoudelijke apparaten, glas en aardewerk producten en seizoens- gebonden kleding en speelgoed voorradig.


Kleding en huisraad kan hier uitgezocht worden voor mensen die dit echt nodig hebben. Als zij een huis zijn ontvlucht of om een andere reden iets nodig hebben. Kleding en huisraad kan hier uitgezocht worden voor mensen die dit echt nodig hebben. Als zij een huis zijn ontvlucht of om een andere reden iets nodig hebben.Kleding is vooral belangrijk omdat de nieuwe mensen, die vaak rechtstreeks van het AZC komen, alleen een koffer met eigen kleding hebben Zij kunnen dan zich voorzien van nieuwe passende kleding. Ook kunnen we hen vaak blij maken met een fiets en een computer.

Ook gebruikers van de Voedselbank en/of personen die verwezen worden door het Sociaalteam of kerkelijke instanties gebruik kunnen maken van deze faciliteiten.

De voorraad spullen in het DoorGeefLuik wisselt steeds dankzij het gulle inbrengen van goederen die Houtenaren over hebben. Er wordt voortdurend van alles gebracht en gesorteerd. Eventueel kunnen spullen, tegen een kleine vergoeding, worden opgehaald.

Het DGL is op maandag- en dinsdagmorgen van 10.00 tot 13.00 uur open en verder op telefonische afspraak met Aleid Groothoff: telefoon: (030) - 6372621 of per mail: aleid.groothoff@hetnet.nl. Fietswerkplaats


Houten is een fietsdorp, geen Houtenaar kan zonder fiets. Daarom zijn we als WERELDHUIS blij dat er in de loop van de tijd een hele fietsenwerkplaats is gegroeid. Vele Houtenaren hebben voor hun overgebleven fietsen de weg naar Het WERELDHUIS gevonden.

Deze fietsen worden dan in de mooie werkplaats die we nu ook aan de Dijkhoeve 1 hebben kunnen realiseren, door een aantal vrijwilligers afkomstig uit diverse landen, opgeknapt en klaar gemaakt voor een tweede leven.

Elke maandag-, en dinsdagochtend tot 13:00 uur kunnen statushouders een fiets uitzoeken en daarna nog één keer laten bijstellen. Het fietsen leren kan via Van Houten en Co. plaatsvinden bij buurthuis De Meerkoet. Opgave aldaar.


Fietsmakers bezig in de werkplaats. Fietsmakers bezig in de werkplaats.Creatieve Activiteitenagenda


Dientje Boersma en Jaqueline Bakker nodigen u uit tot creatief verbeelden van een besproken thema of het vrij uitwerken van een door u gekozen onderwerp in de vorm van het maken van een collage of het via schilderen verbeelden van het thema. In overleg kan er ook voor andere werkvormen gekozen worden. Dientje richt zich meer op het collages maken en Jaqueline zoekt met u naar de leukste manier van creatief bezig zijn. Bij alle twee staat het werken vanuit rust en ruimte voorop.

De tijden zijn op dit moment alleen maandagochtend en woensdagochtend.

Je kunt altijd binnenlopen om even te kijken wat er zoal gebeurt.

U mag een vrijwillige bijdrage geven voor de bestrijding van de kosten.

Contact:

Dientje Boersma, d_boersmavanderziel@hotmail.com.Zaterdag Handwerken*


Op de eerste zaterdag van de maand is een groep handwerkende dames (bordurend) vanuit Houten en omstreken actief in Het WERELDHUIS van 10:00 tot 16:00.

Informatie en contact via Yvon Mullenders (zie contactformulier). Nederlandse taal voor Medelanders


Een ieder die in Nederland is komen wonen gunnen wij als Het WERELDHUIS ook het zich goed verstaanbaar kunnen maken in de Nederlandse taal. Nieuwkomers of klaar met de alfabetisering en/of inburgeringscursus, ieder is welkom. Of men zich verder wil ontwikkelen met het spreken, schrijven en luisteren kom dan naar Het WERELDHUIS aan de Dijkhoeve 1.

Met name op de donderdag en vrijdag worden de taallessen gegeven. Individueel of groepsgewijs.

Aanmelden kan men via houtenontmoet@gmail.com of langskomen op donderdagmorgen in Het WERELDHUIS.


 

BOOKSPOT


In Het WERELDHUIS bevindt zich ook een BOOKSPOT.

Iedereen is welkom om een boek te komen halen of kan hier een boek lezen. Omruilen hoeft niet. Er staan boeken voor alle leeftijden, ook voor de kleuters. We richten ons ook op nieuwe Nederlanders.

Voorlopig is aanlevering van nieuwe boeken niet direct nodig. Maar we heten u van harte welkom, koffie en thee staat klaar.


De BOOKSPOT te vinden in Het WERELDHUIS voor een ieder die een boek wil inleveren en uitzoeken om iets nieuws te lezen te hebben. De BOOKSPOT te vinden in Het WERELDHUIS voor een ieder die een boek wil inleveren en uitzoeken om iets nieuws te lezen te hebben.Stilte ruimte en Zingeving


Normaal wordt er in Het WERELDHUIS op de donderdagochtend ook een moment ingeruimd voor Zingeving. Helaas is dit nog niet mogelijk. Maar mocht u behoefte hebben om zich even terug te trekken dan kan dat in onze (kleine) stilteruimte. Daarin vindt u ook allerhande boeken op religieus terrein. Ook deze zijn natuurlijk te lezen en sommige in overleg ook mee te nemen.


  

Zingeving Aan Tafel XXL


Op de derde zaterdag van de maand wordt er onder leiding van Ellen van der Zwan van 10:00 tot 16:00 uur een maandelijks themaprogramma in het kader van zingeving gebracht. 

Download Folder (link)